در این بخش به تبیین و بررسی تفاوتهای حقوق مالی و غیرمالی به شرح زیر میپردازیم:
قابلیت تقویم به پول
مهمترین تفاوت حقوق مالی و غیرمالی همانطور که در تعریف آنها نیز آمده است، قابلیت تقویم و تبدیل حقوق مالی به پول است. در صورتی که حقوق غیرمالی چنین قابلیتی را دارا نیستند.
قابلیت اسقاط
دومین تفاوت مهم حقوق مالی و غیرمالی این است که حقوق مالی قابل اسقاط هستند. یعنی فرد میتواند از حق خود نسبت به مالش صرفنظر نماید یا آن را کلاً و جزئاً به دیگری واگذار نماید. در صورتیکه حق غیرمالی قابل اسقاط نیست. به عبارت دیگر، حقوق غیرمالی وابسته به شخصیت است و نمیتوان آن را ساقط نموده و یا به دیگری واگذار نمود. برای مثال، افراد نمیتوانند به موجب قراردادهای مختلف حق ازدواج خود را ساقط نمایند. اساساً چنین شرطی واجد اعتبار و بلااثر است.
قابلیت نقل و انتقال
اصولاً حقوق مالی قابل نقل و انتقال هستند. این قابلیت انتقال هم میتواند به صورت قهری (ارث) و هم به صورت ارادی (معاملات) صورت پذیرد. البته برخی حقوق مالی وجود دارند که قابلیت نقل و انتقال ندارند (یا به صورت کلی و یا به صورت ارادی). این دسته از حقوق مالی به شرح زیر هستند:
1- حق شفعه: صرفاً قابل نقل و انتقال قهری است و اساساً قابلیت نقل و انتقال ارادی از طریق معاملات را ندارد.
2- ایجاب و قبول: نه به صورت قهری و نه ارادی قابلیت نقل و انتقال ندارد.
3- خیارات: اول اینکه خیارات به معنای اختیار قانونی برای فسخ معامله به دلایلی میباشد که در قانون صراحتاً ذکر شده است. لیکن اصل بر این است که خیارات به صورت قهری انتقال مییابند اما انتقال ارادی آنها ممکن نیست.
البته باید توجه داشت که خیار مجلس، خیار شرط با قید مباشرت و خیار شخص ثالث به صورت قهری نیز قابل انتقال به غیر نیست.
ادامه مطلب...
مشاهده پست مشابه : بهترین وکیل مجرب در تهران 09124920000